Een nieuwe gebitsprothese (Kunstgebit)
Wanneer een nieuw kunstgebit?
- Als deze ouder is dan 5 tot 8 jaar. (heeft u recht op een nieuwe, navragen kan bij uw zorgverzekeraar)
- Het kunstgebit regelmatig breekt of scheurt.
- U ontstoken mondhoeken heeft.
- Er regelmatig tanden uitgebeten worden.
- Vaak hoor je “Het zit nog prima!“ Maar de veranderingen in uw mond zijn niet altijd merkbaar uw kaken blijven slinken. Het is daarom raadzaam om uw kunstgebit elke 2 jaar te laten controleren!
- Voor een implantaatprothese ( klikgebit) geldt elk jaar een controle.
Behandelplan kunstgebit:
Het aanmeten en plaatsen van een kunstgebit neemt ongeveer vijf tot zes weken in beslag. Binnen dit tijdsbestek brengt u gemiddeld zeven bezoeken aan onze praktijk. Hieronder leest u waar de verschillende afspraken voor bedoeld zijn:
- afspraak: Intake
- afspraak: Eerste afdrukken van de kaak met confectie lepels
- afspraak: Gedetailleerde afdrukken maken m.b.v. speciaal voor u gemaakte lepels
- afspraak: Beet registratie: kijken hoe uw kiezen op elkaar komen en de vorm en kleur van uw tanden en kiezen samen uitzoeken.
- afspraak: Passen van de prothese en eventueel kleine aanpassingen.
- afspraak: De prothese wordt geplaatst.
- afspraak: Na-controle
Vaak worden de 1ste en 2de afspraak in 1 zitting gedaan. Zodat u maar 6 zittingen heeft.
Een partiële prothese:
Een partiële prothese is een prothese waarbij u nog voor een deel eigen tanden en kiezen bezit. Deze prothese kan vervaardigd worden van geheel kunsthars of van metaal (frameprothese).
Het nadeel van een kunsthars prothese is dat deze uw eigen bestaande tanden en mucosa (tandvlees) beschadigt, en dat hij eerder kan breken. Maar het voordeel is dat deze een stuk goedkoper is dan een frameprothese.
Een frameprothese bestaat uit een metalen gedeelte dat is vervaardigd van een chroomkobalt legering. Een frame bestaat uit een verbindingsbeugel met daaraan kleine haakjes die exact passen om uw bestaande tanden en of kiezen. Omdat de prothese niet zo veel beweegt worden uw tanden en tandvlees niet zo veel beschadigd.
Een immediaat prothese
Van eigen tanden naar een eerste kunstgebit, dat betekent een hele verandering! Voordat de tandarts of kaakchirurg uw tanden trekt wordt er door de tandprotheticus een afdruk van uw kaak gemaakt . Die afdruk is de basis voor uw kunstgebit. Misschien bevalt de stand, kleur of vorm van uw eigen tanden u niet. Bij het maken van uw kunstgebit kan daar iets aan worden gedaan. Het wordt in overeenstemming met uw wensen gemaakt. Als u tevreden bent over uw eigen tanden dan kan de tandprotheticus daar een extra model van maken en goed als voorbeeld gebruiken. Onmiddellijk na het trekken van uw tanden en kiezen wordt de prothese in uw mond geplaatst, een zogenaamde immediaat prothese. Zodoende loopt u niet zonder tanden. Het kunstgebit werkt als een soort verband dat op de wonden zit. De pasvorm van een immediaat prothese is meestal niet zo goed omdat deze van tevoren is gemaakt, zonder te weten hoe u kaken eruit zouden zien na het trekken van uw gebitselementen. Meestal zult u een enorme overgang ervaren van het eten met uw eigen tanden, of het eten met een niet lekker zittend kunstgebit. Afhappen gaat in het begin heel moeilijk en kauwen kan pijnlijk zijn. De eerste maanden slinken de kaken aanzienlijk doordat ze geen functie voor de tandwortels meer hoeven te vervullen. Als de wonden beginnen te genezen en de pijn is verdwenen, kunt u langzaam gaan wennen aan uw kunstgebit. Na verloop van tijd moet uw kunstgebit worden aangepast. Dit gebeurt meestal na 3 maanden, het slinken (veranderen) van de kaak gaat dan wat minder snel. Maar begrijp goed dat een kunstgebit niet uw eigen tanden zijn, het is en blijft een hulpmiddel. De één kan er alles mee en de ander niet.
Verzorging!
Een goede mondhygiëne en mondzorg zijn bepalend voor de levensduur van uw kunstgebit. Het is belangrijk om uw kunstgebit na elke maaltijd goed schoon te maken met een zachte tandenborstel en zeep, tandpasta . Gebruik nooit heet water of agressieve schoonmaakmiddelen. Tandsteen kunt u verwijderen met schoonmaakazijn, dat hoeft maar 1 keer een 30 minuten per week, vervolgens moet u uw gebit goed afspoelen en poetsen. Bij veel aanslag kunnen wij uw prothese schoonmaken en polijsten.
Wennen geldt altijd!
Hoewel het huidige kunstgebit een stuk comfortabeler is dan vroeger, kan het even duren voordat u hieraan gewend bent. Uw kaak, tong en wangspieren hebben tijd nodig om zich aan te passen. Hierdoor kunt u de eerste dagen wat last hebben van drukpunten. Voor een goed resultaat is het belangrijk dat u uw nieuwe kunstgebit inhoudt en er meteen mee probeert te praten en te eten. In geval van aanhoudende pijn kunnen we uw kunstgebit bijstellen. Als u voor de afspraak uw kunstgebit draagt, kunnen we goed zien op welke plaatsen uw kunstgebit gecorrigeerd moet worden. Vijl, schuur of lijm nooit zelf aan uw kunstgebit (dan vervalt de garantie). Ook heeft u altijd recht op een jaar nazorg.
Kosten
Kosten in 2022 voor een volledige kunstgebit zijn 25% van de totale kosten . De overige 75% krijgt u vergoed door de basisverzekering. Bent u aanvullend of gemeente verzekerd, dan krijgt u vaak nog extra vergoed. Hiervoor kunt u altijd contact opnemen met uw zorgverzekeraar, deze kan u precies vertellen wat u vergoed krijgt.
Ook als u nog uw eigen risico van 385 Euro (in 2022) open heeft staan zal daar aanspraak op gemaakt worden door uw zorgverzekeraar.
Bij partiële prothese kunt het beste contact opnemen met uw zorgverzekeraar voor uw vergoeding.